Błędy żywieniowe przyczyną niedomagań zdrowotnych królików


Dr inż. Jan Zając

Króliki należą do zwierząt stosunkowo mało odpornych na choroby. Bardzo ważne jest zapobieganie chorobom, tylko w ten sposób bowiem możemy uniknąć wystąpienia wielu chorób i związanych z tym strat w postaci padnięć bądź kosztów leczenia, które w przypadku królików jest trudne i mało efektywne.

W okresie wiosny i jesieni u tych zwierząt występuje nasilenie tych samych jednostek chorobowych (nieżyty żołądka i jelit, biegunki, wzdęcia, niezakaźne nieżyty nosa itd.) wywołanych podobnymi czynnikami, to jest zmianą warunków utrzymania oraz żywienia. Tak się składa, że choroby te występują przeważnie przy zmiennej i zazwyczaj wilgotnej pogodzie, panującej zarówno na wiosnę, jak i jesienią, powodującej przeziębienia zwierząt i tym samym obniżenie odporności organizmu na choroby.

Do najbardziej typowych jednostek chorobowych okresu wiosennego należy zaliczyć nieżyt żołądka i jelit. Niezakaźne choroby przewodu pokarmowego są następstwem nieprawidłowego żywienia, skarmiania nieodpowiedniej paszy lub przeziębienia. Jednym ze objawów tej choroby jest biegunka. Chore króliki są mało ruchliwe, siedzą smutne, nie mają apetytu i szybko chudną. Kał jest rzadki, nieuformowany, często płynny, silnie cuchnący, ze śladami białawego śluzu. Okolica odbytu jest zabrudzona kałem. Czasem u chorych zwierząt występuje równocześnie ślinotok.

Biegunka występująca w okresie wiosennym może być następstwem zbyt gwałtownego przejścia z suchej paszy zimowej na świeżą, bogatą w białko, pełną soków wiosenną zielonkę. Przejście z żywienia zimowego (suchego) na soczyste powinno następować stopniowo i trwać co najmniej tydzień. W tym czasie codziennie zwiększamy dawkę nowo wprowadzanej karmy (zielonki), równocześnie zmniejszamy każdego dnia ilość pasz suchych, podawanych dotychczas.

Gwałtowne zmiany sposobu żywienia królików, zwłaszcza wiosną, należą do głównych, lecz nie jedynych przyczyn wystąpienia biegunki. Dolegliwości tego typu ...