Hodowla świerszczy


Jadwiga Korczak

Hodowcy gadów i drapieżnych bezkręgowców często mają problemy z zaopatrzeniem swoich podopiecznych w pokarm. Sklepy zoologiczne nie zawsze oferują świerszcze, a o szarańczę jeszcze trudniej. Dlatego dobrze jest zastanowić się nad założeniem własnej niewielkiej hodowli.

Trzymając gady lub inne gatunki zwierząt wymagających takiej karmy, z reguły potrzebujemy nieco miejsca oraz w miarę wysokiej temperatury. W posiadanym przez właściciela pomieszczeniu zawsze można wygospodarować jeszcze jakiś kącik na dodatkowy pojemnik przeznaczony dla świerszczy albo szarańczy. Wysoka temperatura jest konieczna, by zapewnić odpowiednią wielkości produkcji wspomnianych bezkręgowców. Warto je hodować, biorąc pod uwagę koszty energii potrzebnej do zapewnienia sobie dużej liczby własnych świerszczy oraz wydatki związane z poszukiwaniem oraz zakupem niezbędnej karmy. Własna hodowla da nam pewność co do stanu jej zdrowia, a więc również zdrowia konsumentów. Dzięki hodowli będziemy dysponować wszystkimi stadiami rozwojowymi świerszczy, co pozwoli dostosować wielkość owadów do rozmiaru konsumentów. Hodując świerszcze lub szarańczę, mamy wpływ na ich żywienie, więc także pośrednio na składniki pokarmowe, jakie zostaną wchłonięte z ciała ofiary do organizmu konsumenta.

W pierwszej części chciałabym omówić hodowlę świerszczy, jako łatwiejszą i niewymagającą zbyt wiele pracy

W zależności od tego, jaka liczba świerszczy jest potrzebna, dobieramy wielkość plastikowego pojemnika. Małe stado podstawowe będzie znakomicie prosperować w pojemniku o wymiarach 30 cm (szerokość) x 40 cm (długość) x 40 cm (wysokość). W wysokim pojemniku będzie można postawić obok siebie (ale niezbyt ściśle) wytłaczanki po jajach, odpowiednio przycięte, tak aby od końca wytłaczanek do górnej krawędzi pojemnika pozostało 8-10 cm. Dzięki tej odległości świerszcze nie będą wyskakiwać. Poza tym ...