Żywienie szynszyli


Dr Danuta Dzierżanowska-Góryń
Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, SGGW

Szynszyla pochodzi z Ameryki Południowej. Żyje w Andach na wysokości powyżej 800 m n.p.m. Tereny te mają bardzo niesprzyjające warunki środowiskowe dla rozwoju roślinności. Wysoka temperatura, mała ilość opadów i duże wysokości powodują, że środowisko to jest prawie wolne od grzybów, pleśni i bakterii. To sprawia, że w warunkach naturalnych zwierzęta te prawie nie chorują. Szynszyle przystosowały się do spożywania ubogiej roślinności, suchej, twardej i zawierającej dużo włókna. Dotychczas dieta dziko żyjącego szynszyla nie jest dokładnie zbadana.

Obecnie zwierzęta utrzymywane są na fermach w celu pozyskania okrywy włosowej, a od niedawna towarzyszą ludziom jako tzw. „pet animal”. Człowiek stara się zawsze jak najlepiej odżywiać zwierzęta, którymi się opiekuje. Należy jednak pamiętać, że dobrze według ludzi to nie zawsze najlepiej i zdrowo dla zwierząt. Dlatego nim zaczniemy karmić szynszyle, trzeba zapoznać się z budową ich przewodu pokarmowego oraz potrzebami żywieniowymi. Budowa przewod...