Traszka chińska i japońska - chów i hodowla w niewoli. Cz. II


Dr Hubert Zientek

Traszki chińska i japońska nie są zbyt często rozmnażane w niewoli, choć rozród w warunkach wiwaryjnych jest jak najbardziej możliwy. Aby osiągnąć sukces hodowlany, konieczne jest stworzenie osobnikom rodzicielskim odpowiednich warunków środowiskowych oraz ich właściwe przygotowanie. Szczegółowo zostanie też omówione żywienie zarówno dorosłych płazów, jak i młodych oraz larw.


Transport i obchodzenie się z traszkami

Najbezpieczniej jest przewozić zwierzęta w plastikowych pojemnikach zaopatrzonych w otwory wentylacyjne. Dno wykładamy papierowymi ręcznikami (najlepiej wykonanymi z surowców naturalnych) nasączonymi wodą o temperaturze pokojowej. W czasie dłuższego transportu należy co jakiś czas lekko spryskiwać je wodą (warto zabrać ze sobą jej zapas w plastikowej butelce), a w razie potrzeby wymienić na świeże. Nie zaleca się karmić zwierząt w czasie ich przewożenia. Traszek nie powinno się brać do ręki z uwagi na silny stres, jaki zwierzęta wtedy przeżywają, oraz możliwość łatwego zniszczenia warstwy ochronnej skóry. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba, należy to robić zawsze wilgotnymi dłońmi, uprzednio dokładnie umytymi wodą z mydłem. W żadnym wypadku traszki nie mogą być przedmiotem zabaw dzieci.

Żywienie Traszki są zwierzętami mięsożernymi, nieprzystosowanymi do trawienia jakiegokolwiek pokarmu roślinnego. Najchętniej przyjmują pokarm żywy: larwy ochotki, komarów i wodzienia (szklarki), rureczniki, doniczkowce (wazonkowce), grindal, kawałkowane robaki kompostowe, najmniejsze larwy mącznika i barciaka mniejszego, zwanego łaźbcem ( Achroia grisella), małe nagie ślimaki, skrobane serce wołowe (trzeba natychmiast usuwać niedojedzone resztki, gdyż bardzo brudzą wodę), drobne owady i i...