Podstawowe zagadnienia z biologii i behawiorystyki słoni


Lek. wet. Paulina Plewako
Elephant Whispers, PO Box 2304 Hazyview 1242, Mpumalanga, Republika Południowej Afryki

Słonie są największymi ssakami stąpającymi po lądzie, należącymi do rzędu trąbowców. Obecna taksonomia wyróżnia dwa rodzaje słoni: azjatycki (Elephas) oraz afrykański (Loxodonta).

W obrębie azjatyckich słoni znajduje się jeden gatunek, mianowicie słoń indyjski (Elephas maximus). Wyróżnia się cztery podgatunki słonia indyjskiego. Pierwszy to słoń indyjski indyjski (Elephas maximus bengalensis), występujący, jak sama nazwa mówi, przede wszystkim w Indiach. Drugim podgatunkiem jest słoń malajski (Elephas maximus hirsutus), zamieszkujący Półwysep Malajski (część Malezji, Singapur i południowa Tajlandia). Następnie wyróżnia się najmniejszego ze wszystkich słoni słonia sumatrzańskiego (Elephas maximus sumatranus), zamieszkującego Sumatrę. Ostatni, czwarty podgatunek to słoń cejloński (Elephas maximus maximus) ze Sri Lanki. Pomiędzy nimi istnieją pewne różnice, dotyczące wielkości, ubarwienia, a nawet liczby żeber, które przedstawia tab. I.

Tabela I. Cechy odróżniające poszczególne podgatunki słonia indyjskiego Elephas maximus*


* Brak informacji dotyczących słonia malajskiego (Elephas maximus hirsutus).

W obrębie grupy słoni afrykańskich wyróżnia się dwa gatunki. Pierwszy to słoń afrykański leśny (Loxodonta cyclotis), a drugi - słoń afrykański (Loxodonta africana), potocznie zwany słoniem z buszu, w którym można wyróżnić dwa podgatunki - słoń afrykański sawannowy (Loxodonta africana africana), zamieszkujący Afrykę Południową, i słoń afrykański stepowy (Loxodonta africana oxyotis), który zamieszkuje afrykańskie sawanny, lasy i stepy od południowych krańców po , północną i północną część .

Różnice pomiędzy słoniem leśnym a afrykańskim przedstawia tab. II.

Tabela II. Cechy odróżniające słonia afrykańskiego stepowego i sawannowego od słonia afrykańskiego leśnego


Wyodrębnienie tych trz...