Kolory skorupek jaj kurzych


Dr Marek Łabaj

Przyroda skrywa swoje tajemnice, ponieważ jest wyniosła,
a nie dlatego, że chce nas wywieść w pole.”

Albert Einstein

Powszechnie uważa się, że jaja o białym ubarwieniu znoszą kury ras śródziemnomorskich, natomiast o ciemnym (brunatnym) kolorze - rasy pochodzenia azjatyckiego. W zasadzie tak jest, ale są wyjątki. Odnoszą się one szczególnie do nowo tworzonych ras oraz hybrydów użytkowych.

W latach dziecięcych uwielbiałem jeździć z naszą gosposią na targ. Tam kupowaliśmy sery, jaja, drób. Z tamtego okresu zapamiętałem często słyszaną wypowiedź dotyczącą barwy zausznic u kur i składanych przez nie jajek. Otóż sprzedające kury gospodynie twierdziły, iż białe jaja znoszą kury o białych zausznicach, a ciemne o czerwonych. I jeszcze do dziś można spotkać się z takim stwierdzeniem.

Na niektórych rynkach konsumenci wolą białe jaja, a na innych brunatne osiągają wyższe ceny. W latach dwudziestych minionego wieku nowojorski rynek przedkładał jajka o barwie białej, a bostoński odwrotnie - brunatne, i były one tu droższe. Do Nowego Jorku świeże jajka przywożono z podmiejskich ferm, gdzie trzymano kury rasy włoskiej i leghorny, które niosły białe jajka. Nabywcy przywykli do nich i wszelkie zmiany barwy przypisywali nieświeżości. W strefie podmiejskiej Bostonu hodowano kury ras rhode island, plymouth rock i wyandotte, a ich brunatne jajka były wskaźnikiem świeżości.

W historii światowego drobiarstwa zachował się fakt falsyfikacji ubarwienia skorupki jaj kurzych. W 1904 roku na londyńskim rynku nagle pojawiła się wielka liczba brunatnych jaj przywiezionych z Francji. Jaja były bardzo duże i dokładnie takiej barwy, jaką preferowali Anglicy, i dlatego ich cena była wyższa od jaj miejscowych tego samego koloru. Francuska produkcja zepchnęła miejscową na dalszy plan, gdyż kupujący ochoczo nabywali duże jajka. Angielscy farmerzy byli skołowani, wiedzie...