Produkcja jaj spożywczych


Prof. dr hab. Ewa Świerczewska
Zakład Hodowli Drobiu SGGW

Jajo jest uważane za najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzuje je wzorcowy skład aminokwasów, jest bogate w składniki mineralne oraz witaminy, poza tym zawiera substancje biologicznie czynne, do których zalicza się między innymi lizozym. Lizozym pozyskiwany z jaj kurzych jest wykorzystywany jako naturalny konserwant zabezpieczający przed psuciem się wiele produktów spożywczych, między innymi odżywek dla dzieci, wędlin pakowanych próżniowo, serów, win itp.

Skład morfologiczny świeżych jaj kurzych jest stały. Znajduje się w nich 32% żółtka, 56% białka oraz 12% skorupy. Spożycie jaj kurzych w poszczególnych krajach Unii Europejskiej ma charakter stabilny, najwięcej jaj rocznie spożywają Hiszpanie (19 kg), najmniej Finowie (9,8 kg). W Polsce kształtuje się ono na poziomie 210 sztuk (około 13 kg), a roczna produkcja wynosi około 9 mld. Jaja spożywcze produkowane są głównie w fermach utrzymujących kury w klatkach lub na ściółce, natomiast tzw. pro...