Aspekty zdrowotne mięsa króliczego oraz parametry jakościowe uwzględniające rasę królików


Mgr inż. Wojciech Potępka
Nowa Wieś

Chów królików to z gospodarczego punktu widzenia ważny i przyszłościowy kierunek produkcji zwierzęcej. W ostatnich latach nastąpił wyraźny wzrost liczby hodowanych królików. Króliki należą bowiem do zwierząt produkcyjnych, które charakteryzują się wysokimi wskaźnikami cech użytkowych (6). W ostatnich latach produkcja żywca króliczego zmieniła się z drobnotowarowego chowu w wyspecjalizowane fermy utrzymujące nawet kilka tysięcy samic (12). Pomimo rozwoju towarowej produkcji królików, chów amatorski i przydomowy tych zwierząt nie został wyeliminowany. Mięso królików ma wiele pozytywnych walorów i jest polecane przez lekarzy oraz dietetyków. Jest wysoce przyswajalne, niskokaloryczne i smaczne (11).

Skład mięsa króliczego

Białko mięsa króliczego jest przyswajalne przez człowieka w mniej więcej 90%, prawie tak jak mięsa ryb - 96%. Mięso królicze w porównaniu z innymi mięsami zawiera najmniej cholesterolu, dużo składników mineralnych (potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor) oraz mało tłuszczu, co przedstawiają tab. I i II. Odpowiedni jest także stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do kwasów wielonienasyconych, który wynosi 0,36 (1).


Tabela I. Zawartość składników pokarmowych w mięsie różnych zwierząt (wg 7)




Tabela II. Zawartość cholesterolu w różnych produktach (wg 7)


Kwasy wielonienasycone i cholesterol w mięsie króliczym

Tłuszcz w diecie człowieka jest wykorzystywany głównie jako źródło energii, lecz w nadmiarze może prowadzić do otyłości i chorób układu krążenia. Głównymi sprawcami tych chorób są nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 i omega-6 nie mogą być wytwarzane przez organizm człowieka, a są dla niego niezbędne. Zawartość tych kwasów w mięsie króliczym jest ujęta w tab. III. Kwasy te m.in. wchodzą w skład błon komórkowych, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zakrzepom (8).



Tabela III. Zawartość kwasów tłuszczowych om...