BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
01/06/2017
Nestlé PURINA gościła europejskich gastroenterologów weterynaryjnych małych zwierząt na Sympozjum Żywieniowym z immunopatologii żołądka i jelit 2011.
Nestlé PURINA jest światową wiodącą firmą w dietetyce zwierzęcej, zaangażowaną we wprowadzanie innowacji żywieniowych, które mogą znacząco poprawić zdrowie oraz dobrostan psów i kotów. Z ponad 80 latami doświadczenia naukowego, Nestlé PURINA jest liderem naukowym na polu gastroenterologicznym, z podręczną, kompletną i skuteczną ofertą diet klinicznych – PURINA VETERINARY DIETS®, pokrywającą wszystkie dietozależne choroby żołądka i jelit, włączając unikalny, udowodniony klinicznie suplement probiotyczny FortiFlora® [jedyny produkt dla zwierząt towarzyszących zawierający E. faecium SF68® (E1705)]. Całkowicie oddana wzbogacaniu życia psów i kotów, Nestlé PURINA znacząco inwestuje w badania, aby poprawić jakość życia zwierząt towarzyszących.
Ponad 75 ekspertów gastroenterologii weterynaryjnej z 17 krajów Europy spotkało się w Lozannie, w Szwajcarii, na sympozjum zorganizowanym przez Nestlé PURINA, aby zapoznać się z najnowszymi doniesieniami z zakresu immunopatologii żołądka i jelit, prezentowanymi przez sześciu światowych ekspertów. Omówiono różnorodne tematy, wśród nich zmiany dietetyczne przy nieswoistych zapaleniach jelit (IBD) u zwierząt i chorobie Crohna u ludzi, niezbędną rolę flory jelitowej w tych chorobach oraz ostatnie doniesienia naukowe dotyczące probiotyków w chorobach żołądka i jelit. Audytorium miało także możliwość zwiedzenia laboratoriów Nestlé Research Center, gdzie najnowsze technologie, takie jak metabonomika, są wykorzystywane do identyfikacji specyficznych ścieżek biologicznych oraz rozwiązań żywieniowych, które mogą być w przyszłości implementowane u ludzi oraz zwierząt.
Profesor Stan Marks z University of California, Davis, zbadał najnowsze podejście do modulowania integralności błony śluzowej jelit, wykorzystując efektywne postępowanie dietetyczne, takie jak diety z hydrolizowanym białkiem oraz pre- i probiotyki. Profesor Frédéric Gaschen z Louisiana State University wytłumaczył znaczenie definiowania fenotypu w przewlekłych enteropatiach u psów w celu oferowania najbardziej odpowiedniego leczenia. Profesor Kenny Simpson z Cornell University zaprezentował wynik swoich badań oraz przegląd powiązań pomiędzy bakteriami błony śluzowej oraz nieswoistymi zapaleniami jelit (IBD) u psów. Dr Eduardo Schiffrin z Nestlé Clinical Nutrition skupił się na efektywnych rozwiązaniach żywieniowych dla ludzi cierpiących na chorobę Crohna, przy wykorzystaniu najnowocześniejszych produktów żywieniowych zawierających TGF-β.
Dr Jalil Benyacoub, kierownik grupy immunologicznej w Nutrition and Health Department w Nestlé, podzielił się najbardziej aktualnymi informacjami dotyczącymi zalet zdrowotnych przyjmowania probiotyków u ludzi oraz perspektyw wykorzystania ich u psów. Na koniec profesor Mike Lappin ujawnił ekscytujące wyniki badań z wykorzystywaniem probiotyków w próbie klinicznej przeprowadzonej przez jego grupę na Colorado State University. Badania te ujawniły, że suplementacja E. faecium SF68® (bakteria probiotyczna znajdująca się jedynie w produkcie Nestlé PURINA FortiFlora®) wywołuje efekt immunomodulujący i może mieć zalety kliniczne w chorobach żołądka, jelit oraz innych.
Ze względu na rolę, jaką pełni przewód pokarmowy w przyswajaniu pokarmu oraz immunologicznej ochronie organizmu, badania żywieniowe są podstawą w gastroenterologii. Światowa ekipa Nestlé PURINA, zrzeszająca ponad 350 lekarzy weterynarii oraz naukowców, pracuje wspólnie ze światowymi ekspertami w gastroenterologii małych zwierząt oraz badaczami Nestlé z zakresu żywienia i zdrowia ludzi, aby identyfikować nowe i przełomowe rozwiązania żywieniowe, które mogą być implementowane u zwierząt oraz ostatecznie poprawiać zdrowie i dobrostan kotów i psów na całym świecie.
Kontakt:
Nestlé PURINA Polska: Artur Andrzejczak,
artur.andrzejczak@pl.nestle.com