BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Duże zwierzęta
Nawrót gruźlicy u bydła?
dr n. wet. Włodzimierz A. Gibasiewicz
Na wstępie krótkie nawiązanie do rysu historycznego gruźlicy. Lekarz medycyny Robert Koch, mieszkający w latach 1872-1880 nieopodal miejsca, w którym piszę te słowa – w Wolsztynie, po przeniesieniu się do Berlina odkrył w 1882 r. w ślinie człowieka chorego na gruźlicę czynnik etiologiczny tej choroby – Mycobacterium tuberculosis. Czynnikiem etiologicznym gruźlicy bydła są prątki M. bovis, zaliczane do tzw. kompleksu Mycobacterium tuberculosis.
SUMMARY
Resurgence of tuberculosis in bovine animals?
In 2015, a post-mortem examination of 72,000 heads of cattle revealed that 15 of them had signs of tuberculosis. The diagnosis was confirmed by laboratory tests. This represents a significant increase compared to previous years. There is a big threat that this finding can be the beginning of resurgence of bovine tuberculosis in Poland.
Key words: bovine tuberculosis, Mycobacterium bovis
Polska jest krajem wolnym od gruźlicy bydła od 2009 r. na mocy Uchwały Komisji (Commission Decision) 2009/342/Ec z 23 kwietnia 2009 r. (1). W latach 2009-2013 w naszym kraju wykazano (2) 265 przypadków bydła zakażonego gruźlicą, potwierdzonych badaniami laboratoryjnymi:
- 2009 r. – stwierdzono 61 przypadków (w 12 ogniskach)
- 2010 r. – 49 (w 18 ogniskach)
- 2011 r. – 56 (w 12 ogniskach)
- 2012 r. – 28 (w 10 ogniskach)
- 2013 r. – 71 (w 13 ogniskach)
- 2014 r. – 97 (w 10 ogniskach) (3).
Na przestrzeni sześciu lat liczba ognisk wahała się od 10 do 18.
Materiał i metody
Autor postanowił przedstawić przypadki zmian gruźliczych wykazanych podczas badania poubojowego w jednym z zakładów ubojowych bydła w Polsce w 2015 r. i krytycznie omówić zalecenia Rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z ...