BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Duże zwierzęta
Zespół zaburzeń oddechowych świń (PRDC) – ciągle ważny problem dla lekarza weterynarii
prof. dr hab. Wojciech Szweda1
dr n. wet. Zbigniew Procajło1
lek. wet. Marta Szweda2
Produkcja trzody chlewnej, podobnie jak innych gatunków zwierząt gospodarskich, powinna być opłacalna, tzn. nie tylko dostarczać hodowcy satysfakcji z tego rodzaju pracy, ale również być źródłem wymiernych korzyści materialnych. Warunki opłacalności tego działu produkcji zwierzęcej obejmują posiadanie dobrego materiału genetycznego, uzyskiwanie jak najlepszych wyników rozrodu, zapewnienie zwierzętom optymalnych warunków utrzymania, właściwe żywienie, pozwalające na uzyskiwanie wysokich przyrostów masy ciała i dobre wykorzystanie paszy, oraz odpowiednie postępowanie ze zwierzętami, minimalizujące oddziaływanie czynników stresogennych.
Summary
Porcine Respiratory Disease Complex (PRDC)
Respiratory diseases continue to be a major problem in pig breeding. They induce significant economic losses because of reduced body weight gain, feed conversion ratio as well as higher mortality and additional costs of drugs, vaccines and labour. Porcine Respiratory Disease Complex (PRDC) is a multifactorial syndrome caused by complex interactions of infectious, host, environmental and management-related factors. In the complex etiology of PRDC, several primary and secondary pathogens are specified, including viral (PRRSV, SIV, ADV, PMV, PCV2, PCMV, PRCV, TTSuV) and bacterial (M. hyopneumoniae, A. pleuropneumoniae, A. suis, P. multocida, B. bronchiseptica, Salmonella spp. T. pyogenes, H. parasuis, M. hyorhinis, S. suis) ones. Occurring in several combinations in particular herds, these factors lead to inflammatory processes in the respiratory tract of varying course and intensity. Clinical and pathological characteristics and diagnostic procedures are also presented and prophylaxis and PRDC control strategies are discussed.
Key words: PRDC, pig, etiopathogenesis, diagnostic workup, control
Uzupełnieniem są: profilaktyka ogólna realizowana w fermach świń przez szereg stałych, powtarzających się działań, będących integralną częścią procesu produkcyjnego, immunoprofilaktyka swoista i nieswoista, umożliwiająca stymulację odporności poprzez stosowanie szczepionek i immunostymulatorów, oraz biobezpieczeństwo ferm, rozumiane jako zespół przedsięwzięć mających na celu niedopuszczenie do wystąpienia u świń w fermie najgroźniejszych czynników zakaźnych, a w przypadku ich pojawienia się – doprowadzenie do minimalizacji ich oddziaływania lub – jeśli to możliwe – do całkowitego ich wyeliminowania. Wszystkie te warunki mają wpływ na stan zdrowotny zwierząt, w tym zachorowalność, padnięcia, brakowania, które powinny utrzymywać się na jak najniższym poziomie, w myśl zasady – im lepszy stan zdrowotny, tym większa opłacalność produkcji trzody chlewnej.