BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Duże zwierzęta
Rozpoznanie hipomagnezemii u bydła mlecznego wymaga badań laboratoryjnych
mgr Małgorzata Olech1
dr hab. Krzysztof Lutnicki1
dr n. wet. Łukasz Kurek1
dr n. wet. Piotr Brodzki2
dr n. wet. Jan Marczuk1
dr n. wet. Tomasz Riha1
W artykule omawiane są przypadki chorobowe występujące u bydła mlecznego, w których postawiono podejrzenie tężyczki hipomagnezemicznej na podstawie wywiadu oraz objawów klinicznych i zgłoszono do konsultacji w Klinice. Badania przeprowadzono na grupie 60 krów mlecznych pochodzących z gospodarstw centralnej Lubelszczyzny. Wstępnie zwierzęta podzielono na dwie grupy ze względu na natężenie objawów chorobowych. W każdej grupie wydzielono trzy podgrupy w oparciu o parametry biochemiczne krwi. W badaniach uwzględniono zawartość magnezu oraz wapnia, fosforu i glukozy w surowicy. W grupie pierwszej tylko u 43% krów podejrzanych o tężyczkę stwierdzono niskie stężenia magnezu, natomiast w drugiej grupie obniżone stężenia magnezu stwierdzono u 65% zwierząt. Przeprowadzone badania dały podstawę do twierdzenia, że wywiad i objawy kliniczne nie mogą być jedynymi elementami prawidłowego rozpoznania i podstawą skutecznego leczenia hipomagnezemii.
Summary
The diagnosis of hypomagnesaemia in dairy cattle requires laboratory tests
The article discusses cases of dairy cattle diseases with suspected hypomagnesemic tetany in which the diagnosis was based exclusively on clinical history and symptoms and then consulted in our Clinic. The study was conducted on a group of 60 dairy cows from the center of the Lublin Region. They were initially divided into two groups on the basis of the severity of disease symptoms and further categorized into three subgroups based on blood chemistry results (serum levels of magnesium, calcium, phosphorus and glucose). In the first group only 43% of cows suspected of tetany had a low concentration of magnesium, whereas in the second group reduced magnesium levels were observed in 65% of the cows. The study leads to the conclusion that clinical history and symptoms should not be the only elements that are the basis for correct diagnosis and effective treatment of hypomagnesaemia.
Key words: hypomagnesemia, dairy cattle, mineral and energy deficiency
Magnez (Mg) jest jednym z najważniejszych pierwiastków występujących w organizmach żywych. Odgrywa kluczową rolę w metabolizmie, wpływając na aktywność około 300 enzymów biorących udział w przemianie materii i syntezie białek, w tym w reakcjach tw...
Wahanie stężenia tego makroelementu we krwi (zarówno niedobór, jak i nadmiar) powoduje różnego stopnia zaburzenia w stadach bydła mlecznego – podkliniczne, podostre, ostre i przewlekłe. Kliniczne objawy wynikające z podwyższonego stężenia jonów ma...