Gastroenterologia
Mikrobiom jelitowy, jego wpływ na organizm gospodarza i metody modyfikacji mikrobioty jelitowej
lek. wet. Oliwia Adamowska
dr n. wet. Pola Borusewicz
Mikrobiom jelitowy można zdefiniować jako dynamiczne środowisko, które tworzą mikroorganizmy (mikrobiota), ich metabolity (metabolom) oraz ich złożone interakcje i reakcje metaboliczne. Można go również określić jako rozległy „pseudonarząd” pełniący funkcje metaboliczne i odpornościowe. Zrównoważony mikrobiom jelitowy wpływa w korzystny sposób na zdrowie gospodarza poprzez metabolizm witamin i składników odżywczych oraz regulowanie układu odpornościowego i obronę przed patogenami.
Zdecydowaną większość mikrobioty, bo ponad 98%, stanowią bakterie, z czego najliczniejsze należą do typów Bacillota, Bacteroidota i Fusobacteriota. Pozostałe elementy to wirusy, grzyby oraz archeony (wcześniej klasyfikowane jako archeobakterie). Istnieją różnice w składzie bakteryjnym w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. W żołądku przeważają bakterie zdolne do przetrwania w środowisku o niskim pH, takie jak Helicobacter spp. lub bakterie kwasu mlekowego. Jelito cienkie zasiedlają bakterie tlenowe i beztlenowe, a w jelicie grubym przeważają ścisłe beztlenowce. Przyjmuje się, że mikrobiom koci może być bardziej zróżnicowany od mikrobiomu psiego. Grzyby stanowią fizjologiczną komponentę mikrobiomu jelita cienkiego i grubego, ich wpływ na zdrowie lub rozwój chorób jest jednak nadal nieznany (1, 2, 6).
Znaczącą rolę w kształtowaniu mikrobiomu pełnią genetyka oraz środowisko i odżywianie. W ciągu życia dochodzi do modyfikacji mikrobioty pod wpływem przebytych chorób, stosowanych leków, w szczególności chemioterapeutyków (takich jak metronidazol i tylozyna) i długotrwałych terapii przy użyciu inhibitorów pompy protonowej (IPP), oraz czynników stresogennych (3, 10, 15). Utrzymanie zrównoważonej mikrobioty jelitowej jest kluczowe dla zdrowia, a przesunięcie równowagi w kierunku bakterii potencjalnie patogennych może prowadzić do stanu dysbiozy jelitowej i w konsekwencji rozwoju szeregu zaburzeń, takich jak biegunka, niewłaściwe wchłanianie albo niedobór odporności.
Negatywne konsekwencje niedoboru bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związane są z ogromem funkcji pełnionych przez mikrobiotę jelitową. Podstawową rolą bakterii przewodu pokarmowego jest udział w trawieniu składników odż...
Przewód pokarmowy stanowi miejsce styku z wieloma mikroorganizmami chorobotwórczymi. Prawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej błony śluzowej w formie regulacji odpowiedzi zapalnej oraz zbilansowany skład mikrobioty jelit, pozwalający na konkure...
Efekty mikrobiologicznego metabolizmu jelitowego wykraczają poza przewód pokarmowy. Zmiany w mikrobiomie jelitowym są również związane z zaburzeniami innych układów, występują przykładowo w przewlekłej chorobie nerek (PChN), chorobach serca, zabur...

