MAGWET
ZALOGUJ
MAGWET
Prenumeruj
Odnów Subskrypcję
Prenumeruj
Czasopisma
Magazyn Weterynaryjny Weterynaria po Dyplomie
Praktyka
Kliniczna
Anestezjologia Behawioryzm Chirurgia Choroby wewnętrzne Choroby zakaźne Dermatologia Diagnostyka laboratoryjna Diagnostyka obrazowa Endokrynologia Farmakologia i toksykologia Gastroenterologia Geriatria Hematologia Kardiologia Laryngologia Nefrologia i Urologia Neurologia Okulistyka Onkologia Ortopedia Parazytologia Rehabilitacja Rozród Stany nagłe Stomatologia Żywienie
Gatunki
Małe zwierzęta Konie Przeżuwacze Świnie Ptaki Zwierzęta egzotyczne Zwierzęta dzikie
Zarządzanie
Praktyką
Prawo Psychologia Zarządzanie
Wydarzenia
Akademia po Dyplomie POLECAMY Kongresy Multiforum Webinaria Odkryj swój dermatologiczny zmysł
Filmy
Aktualności
Sklep
Koszyk
0
ZALOGUJ
Zarejestruj
Zaloguj
Zarejestruj

Koty Psy Żywienie

Wybrane mity i fakty w żywieniu psów i kotów

16/03/2018

Temat numeru: żywienie

Wybrane mity i fakty w żywieniu psów i kotów

dr n. wet. Agnieszka Kurosad

Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UP, Wrocław

Mity w żywieniu psów i kotów były, są i będą, zmienia się tylko ich treść w miarę nabywania bardziej szczegółowej wiedzy związanej z tym tematem. Przez lata wyklęty ziemniak powrócił w glorii jako składnik diet hipoalergicznych, a ekstrudowane karmy znalazły się pod pręgierzem z powodu szkodliwości glutenu, kukurydzy, nadmiaru zbóż, konserwantów, braku „świeżego mięsa” itp., itd. Konfrontując temat mitów z tym, co zwierzęta dostają do jedzenia i są w stanie strawić, nie musimy się obawiać wyczerpania tematu przez długie lata.

SUMMARY

Dog and cat nutrition – selected myths and facts

Myths about dog and cat nutrition have always been with us and are here to stay. It is only their content that changes as our knowledge in this respect becomes more detailed. And so, the potato, cursed for years, has returned in glory as a component of hypoallergenic diets while extruded feeds have been pilloried about the dangers of gluten, corn, excess grains, preservatives, lack of “fresh meat”, etc. A confrontation of the myths with what the animals get to eat and are able to digest shows that these topics are not going to be exhausted for many years to come.

Key words: nutrition, myths, facts


Współczesny rynek zoologiczny jest wyzwaniem zarówno dla lekarzy weterynarii, jak i dla producentów karm dla psów i kotów. Wiąże się to głównie z licznymi trendami, jakie pojawiają się w aspekcie żywienia lub tzw. „zdrowego” żywienia. Dieta domowa przeszła w bardziej uprzemysłowioną formę – karmę komercyjną, choć niektórzy właściciele psów preferują dietę wegetariańską czy karmę surową. Pokarmy produkowane na skalę przemysłową także podlegają sukcesywnym zmianom – wysokowęglowodanowe, kukurydziane (energetyczne i równocześnie tanie) karmy suche są wypierane przez wysokobiałkowe (ze „świeżego mięsa”) karmy bio, eko, holistyczne. Praktycznie większość karm dostępnych na rynku zoologicznym jest definiowana przez producentów jako Premium lub Super-Premium, a właściciele zwierząt są bombardowani informacjami na temat wysokiej wartości karm – wysokobiałkowych, wysokomięsnych, bezglutenowych itp. Prof. E. Kienzle upatruje w tym swojego rodzaju hipokryzję, wskazując z jednej strony na obserwowaną u ludzi potrzebę ograniczania zabijania zwierząt rzeźnych i spożywania ich mięsa, a z drugiej na jednoczesne wprowadzanie wysokomięsnych produktów dla wszystkich domowych pupili (12).

Pies jest zwierzęciem względnie mięsożernym, należącym do grupy drapieżników (Carnivora), rodziny psowatych. Porównując zapotrzebowanie psa i wilka na składniki odżywcze, należy wziąć pod uwagę, jak odmiennie są/były one karmione przez szereg lat ...

Artykuł dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników

Zaloguj się

Nie masz konta na Magwet? Załóż konto
Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Im więcej mięsa w karmie, tym lepiej?

Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie, metabolizm i wykorzystanie białka u zwierząt bezwzględnie mięsożernych – kotów, można potwierdzić, że białko pochodzenia zwierzęcego jest dla nich [...]

Mięso wymienione na etykiecie na jednym z pierwszych miejsc oznacza, że jest go w produkcie najwięcej

Najlepszym źródłem białek pochodzenia zwierzęcego jest mięso, które należy do produktów wilgotnych, zawierających od 60 do 78% wody. Ze względu na [...]

Świeże mięso w karmach ekstrudowanych poprawia ich smakowitość, strawność oraz dostępność składników odżywczych

Wprowadzenie do receptury karm ekstrudowanych świeżego mięsa ma pewne ograniczenia, związane z samą linią produkcyjną, postacią dostarczanego mięsa (zamrożone bloki mięsne) oraz [...]

Produkty pochodzenia zwierzęcego nie są tak wartościowe jak mięso

Zgodnie z Ustawą z dnia 29.01.2004 r. „mięso” to produkt pochodzenia zwierzęcego, obejmujący wszystkie części zwierząt rzeźnych i łownych, czyli bydła, trzody chlewnej, owiec, [...]

Gluten jest trudno strawny i szkodliwy dla psów

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych (gluteniny i gliadyny) zawartych w ziarnach zbóż, takich jak np. pszenica, żyto i jęczmień (1, 15). W procesie produkcji karmy [...]

Karmy zbożowe i sojowe są odpowiedzialne za rozszerzenie i skręt żołądka

Rozszerzenie i skręt żołądka jest najczęściej obserwowany u psów ras dużych i olbrzymich z wąską i głęboką klatką piersiową (5). Biorąc pod uwagę koszty utrzymania molosa, [...]

Współczesne psy powinny jeść surowe mięso, bo nie trawią węglowodanów zawartych w karmach przemysłowych

Wspominając o karmach zbożowych oraz glutenie, warto obalić również mit nietrawienia przez współczesne psy węglowodanów. Najlepszym przykładem jest przeprowadzone przez Axelssona badanie [...]

OSTATNIO DODANE
Transformacja opieki nad kotami w leczeniu cukrzycy
Ukończyłeś studia weterynaryjne w 2025 roku? Skorzystaj z bonu edukacyjnego!
Certyfikowane Szkolenie Kardiologia psów i kotów
AI a diagnostyka weterynaryjna – nowa era w radiologii?
Nowe spojrzenie na czynniki związane z powszechną chorobą wśród psów i ludzi
POLECANE ARTYKUŁY
Farmakologia i toksykologia
Opioidowa farmakoterapia bólu okołooperacyjnego u psów i kotów
Onkologia
Ośmioletnia suka z nawrotowym krwiomoczem
Hematologia
Zależne od rasy zmiany w obrazie krwi u psów i kotów. Cz. II
Choroby zakaźne
Grzybice narządowe kotów – aktualne dane
Onkologia
Dziesięć najczęstszych nowotworów u psów w Polsce
Chirurgia
Rany u małych zwierząt. Cz. III. Czemu rana się nie goi
Dermatologia
Toczniowe zniekształcenie pazurów u psów jako rzadka forma tocznia – rozpoznawanie i leczenie
Parazytologia
Motyliczka mięśniowa – możliwości rozpoznawania nowego zagrożenia
NEWSLETTER
OBSERWUJ NAS NA
NASZE PUBLIKACJE
  • Magazyn Weterynaryjny
  • Zamów prenumeratę
  • Weterynaria po Dyplomie
  • Zamów prenumeratę
  • Czytaj on-line Magazyn Weterynaryjny
  • Czytaj on-line Weterynaria po Dyplomie
  • Filmy
  • Rada Programowa Magazynu Weterynaryjnego


AKADEMIA PO DYPLOMIE WETERYNARIA
  • Termin i miejsce
  • Program
  • Koszty uczestnictwa
  • Rejestracja online


POMOC
  • Polityka prywatnosci
  • Zadaj pytanie
  • Logowanie i rejestracja
  • Regulamin
  • Metody płatności
  • Regulamin publikowania prac
  • Filmy Pomoc
  • Kontakt


KONTAKT

Medical Tribune Polska Sp. z o.o.
ul. Grzybowska 87
00-844 Warszawa
NIP: 521-008-60-45


801 044 415
+48 (22) 444 24 44
kontakt@magwet.pl
Nr konta: 13 1600 1068 0003 0102 0949 9001

Kontakt w sprawie reklam: magwet-reklama@medical-tribune.pl

Anuluj