BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Duże zwierzęta
Zarządzanie rozrodem bydła mięsnego – prawdziwe wyzwanie. Cz. I. Podstawy zarządzania i wprowadzanie jałówek do rozrodu
dr n. wet. Monika Ptaszyńska
Zainteresowanie produkcją bydła mięsnego w Europie wzrasta od kilkunastu lat. Dotyczy to krajów, gdzie produkcja bydła mięsnego jest tradycyjnie ważną gałęzią rolnictwa (Francja, Wielka Brytania, Hiszpania), ale również krajów takich jak Polska, gdzie hodowla bydła mięsnego oferuje możliwość wykorzystania gruntów nienadających się do produkcji zbóż. Główną siłą napędzającą rozwój stad mięsnych jest jednak wzrastające zapotrzebowanie na wysokiej jakości wołowinę, które tylko w niewielkim stopniu uległo zahamowaniu na skutek kryzysu ekonomicznego. Nie bez znaczenia jest także zwiększające się zainteresowanie konsumentów jakością i pochodzeniem żywności, dające przewagę lokalnym producentom, którzy są w stanie sprostać wymaganiom dotyczącym ekologicznych i sanitarnych aspektów produkcji, jak i dobrostanu zwierząt.
Summary
Reproduction management in beef cattle herds – a real challenge. Part 1. Basics of reproduction management in beef herds and introduction of beef heifers into breeding
The interest in beef production has been increasing steadily in Europe, including also Poland, over the last decade. The main driving force has been increased demand for high quality meat, undiminished even by the recent economic crisis. Not without importance is also an increasing focus on awareness of the food’s provenance and support for local producers which aims at limiting the transportation and health risks associated with animal-derived food stuffs. As reproductive efficacy determines the productivity and profitability of cow-calf operations, pharmacological oestrus induction and synchronisation represent an important tool for veterinary practitioners defining and executing comprehensive herd health programs in these operations. On the other hand, programs that induce and synchronise oestrus facilitate the use of artificial insemination, driving genetic progress and improvement of the features of calves produced.
Key words: beef, cattle, reproduction management, synchronisation
Wybór produkcji bydła mięsnego wymaga jednak bardzo specyficznego i w wielu aspektach odmiennego niż w przypadku bydła mlecznego zarządzania rozrodem w stadzie.
Główne wyzwania organizacyjne związane z zarządzaniem rozrodem w stadach bydła mięsnego
Sezonowość rozrodu
W Europie, w przeciwieństwie do większości stad bydła mlecznego, rozród w stadach mięsnych prowadzony jest z reguły sezonowo. Generalnie rzecz biorąc, okres wycieleń planowany jest tak, aby przypadał na miesiące zimowe i wczesnowiosenne, aby dać k...