BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Małe zwierzęta
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów w wybranych endokrynopatiach
dr n. wet. Agnieszka Sikorska-Kopyłowicz
dr n. wet. Paweł Jonkisz
dr n. wet. Agnieszka Kurosad
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów towarzyszą różnym endokrynopatiom, w których dochodzi do wzrostu wydzielania takich hormonów jak hormon wzrostu, katecholaminy, glikokortykosteroidy, aldosteron i glukagon w stosunku do działania insuliny. Zwiększona produkcja tych hormonów prowadzi do zaburzeń metabolicznych. Dochodzi do zwiększenia wytwarzania glukozy w wątrobie na drodze nasilenia glukoneogenezy i glikogenolizy oraz zmniejszenia jej zużytkowania w tkankach obwodowych. W artykule przedstawiono zaburzenia węglowodanów w przebiegu cukrzycy, chorób tarczycy oraz guza chromochłonnego.
Summary
Disorders of carbohydrate metabolism in selected endocrine disorders
Increased glucose levels are observed in endocrinopathies associated with increased secretion of such hormones as growth hormone, catecholamines, glucocorticoids, aldosterone and glucagon. It is the result of intensified gluconeogenesis and glycogenolysis in the liver and reduced glucose consumption by peripheral tissues. This article presents the disturbances of carbohydrate metabolism seen in diabetes mellitus, thyroid disorders and pheochromocytoma.
Key words: diabetes, glucose, carbohydrates, disease
Węglowodany należą do zasadniczych składników pokarmowych, a także substratów energetycznej i strukturalnej przemiany wewnątrzkomórkowej. Węglowodany o bezpośrednim klinicznym znaczeniu można podzielić na cztery grupy:
1. Wielocukry pochodzenia zwierzęcego, takie jak glikogen.
2. Wielocukry będące polimerami jednocukrów zawierających w cząsteczce grupę karboksylową lub zestryfikowaną grupę aminową. Określa się je mianem heteroglikanów lub mukopolisacharydów.
3. Oligocukry, a wśród nich tak rozpowszechnione disacharydy jak sacharoza (glukoza + fruktoza), laktoza (glukoza + galaktoza), maltoza (glukoza + glukoza).
4. Jednocukry, takie jak glukoza, fruktoza lub galaktoza, a także pentozy uczestniczące w metabolizmie kwasów nukleinowych, takie jak ryboza lub deoksyryboza, a ponadto arabinoza i ksyloza (7, 14).
Każdy z etapów trawienia, wchłaniania lub komórkowego metabolizmu węglowodanów może ulec zaburzeniom w wyniku:
- znacznego ograniczenia podaży węglowodanów
- niedoborów lub zaburzeń aktywności odpowiednich enzymów trawiennych i zaburzeń wchłaniania jelitowego
- nieprawidłowości w glukostatycznej czynności wątroby, mięśni, nerek.
W przebiegu endokrynopatii możliwe są zaburzenia przemiany węglowodanów, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy. Cukrzyca typu 1 oraz cukrzyca typu 2 mają charakter pierwotnego defektu komórek β wysp trzustkowych. Charakterystyczne dla cukrzycy ...