BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Konie
Uzupełnianie niedoborów witamin
Ed Kane
Gdy konie nie mogą pobierać bogatej w składniki odżywcze trawy na pastwisku, konieczne jest dostarczenie im witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, by zapewnić im dobry stan zdrowia i odporność.
Obecnie konie, bez względu na sposób użytkowania, często przebywają w zamkniętych stajniach. Również ciężkie zimy występujące na niektórych obszarach mogą przyczyniać się do utrzymywania koni przez długi czas w pomieszczeniach i ograniczenia ich dostępu do świeżego pastwiska.
Większość koni otrzymuje przechowywaną paszę, w której zawartość witamin może być niewystarczająca, jeżeli nie będą one uzupełniane. Przy porównaniu tych dwóch sposobów żywienia – świeże pastwisko a przechowywana pasza – należy uwzględnić, że w tym drugim przypadku może występować niedobór witaminy E i beta-karotenu – prekursora witaminy A. Natomiast brak wystawienia na działanie światła słonecznego może powodować niedobór witaminy D.
Jeżeli nie można zapewnić koniowi pastwiska, trzeba uzupełniać składniki rozpuszczalne w tłuszczach, by zachować na długo dobry stan zdrowia zwierzęcia i jego odporność.
Konie na pastwisku
Przez wieki konie przemierzały rozległe pastwiska – naturalne źródło pożywienia. Wędrowały po nich i były przystosowane do pasienia się na ogromnych obszarach. W odróżnieniu od innych pasących się gatunków zwierząt, takich jak bydło lub owce, konie bardzo wybiórczo zjadają zieloną paszę i skutecznie ją pobierają. Spośród różnych roślin wybierają głównie trawę. Zauważono, że konie wolą młodą, nowo wyrośniętą trawę od dojrzałej, mniej strawnej, która jest także dla nich nie tak smaczna i zawiera mniej składników odżywczych. Konie zwykle preferują mieszane gatunki traw niż rośliny motylkowe lub zioła. Często przenoszą się na nowe pastwiska, szczególnie wiosną, gdy jest dużo nowej, młodej trawy, bez względu na jej wysokość i gęstość wzrostu.
Z danych National Research Council (NRC) wynika, że konie spędzają codziennie od 10 do 17 godzin na pasieniu się i potrzebują około 17 godzin, żeby zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe. Płeć koni, wiek i rasa mają wpływ na czas poświęcony pasieniu się. Według NRC pasze objętościowe są głównym składnikiem diety koni.1 Bez względu na to, czy koń jest żywiony tylko na pastwisku, otrzymuje wyłącznie przechowywane pasze objętościowe w stajni czy też stosowane są obie te metody, dzienna dawka pasz objętościowych suchych i trawy powinna wynosić przynajmniej 1 procent jego masy ciała.
Nie ustalono jeszcze pełnego związku między nadmiernym zjadaniem soczystej wiosennej trawy a ochwatem, kolkami lub otłuszczeniem u koni mających skłonność do zespołu metabolicznego. Konie wypuszczone na pastwisko po zimowym przetrzymywaniu w stajn...