BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Higiena żywności
Włośnica – problem wciąż aktualny
dr n. wet. Marek Nowicki
dr n. wet. Jan Wiśniewski
Włośnica jest znana ludzkości od tysięcy lat i wiedza na jej temat jest ogromna. Choroba jest wywoływana przez pasożyty z rodzaju Trichinella. Znamy ich cykl rozwojowy, rezerwuary oraz diagnostykę, a jednak wciąż rejestrowane są nowe przypadki zachorowań wśród ludzi.
Summary
Trichinellosis – the issue is still topical
Trichinosis is a well-known disease and we know how it can be prevented. New cases of trichinosis in humans are recorded in spite of official control measures. Trichinosis occurs in many animal species and in humans. The infestation can occur after consumption of meat originating from a sick animal. If the invasion is extensive and is not diagnosed quickly, the disease can be fatal. Cases of trichinosis in humans are most often associated with the consumption of wild boar meat. Poland is recognized as a region of endemic incidence of trichinosis. In the years 2010/2011, there were 74 cases in humans. The meat which was the cause of those cases had been subjected to a trichinoscopic examination. This method is allowed for the inspection of meat for personal use. It is necessary that consumers themselves apply additional thermal treatment to improve safety. Heating to a temperature of at least 71°C in the center of the product kills the parasites. The task of informing consumers about the risk is also the responsibility of the official veterinarians.
Key words: trichinella, meat hygiene, slaughter
Etiologia i patogeneza
Włośnica to choroba pasożytnicza wywoływana przez włośnie Trichinella, należące do gromady nicieni, rodziny Trichinellidae. Pasożyt występuje u wielu gatunków zwierząt oraz u człowieka. Jego cykl rozwojowy, w którym rozróżniane są trzy postacie w...
Larwy znajdują sprzyjające warunki do osiedlenia się w mięśniach poprzecznie prążkowanych o dużej aktywności, np. przeponie, mięśniach międzyżebrowych lub mięśniach języka. Tam mogą pozostawać przez wiele lat, najczęściej do śmierci zwierzęcia i d...