BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Farmakologia i toksykologia w praktyce
Śmietnik – potencjalne źródło narażenia psów na trucizny. Cz. II
dr hab. Marta Mendel1
dr n. wet. Magdalena Chłopecka1
Justyna Tarasiewicz2
Karolina Wojciechowska2
Pierwsza część artykułu omawiającego problem zatruć psów wskutek zjedzenia resztek z przydomowych śmietników lub kompostowników (MW 2/2018) poświęcona była konsekwencjom narażenia na toksyny bakteryjne (botulizm) oraz grzybicze (penitrem A, rokefortyna). W niniejszym artykule omówiono kolejne dwa czynniki toksyczne, tj. alkohol etylowy oraz sól kuchenną, które mogą powodować zatrucia psów po spożyciu śmieci. Podobnie jak w pierwszej części artykułu szczególną uwagę zwrócono na przebieg kliniczny i możliwości leczenia zatruć.
SUMMARY
Garbage – potential source of exposure to poisons in dogs. Part 2
House garbage and domestic composters are potential sources of poisoning in dogs. Attracted by the smell and taste of rotten food and the easy availability of waste, animals are likely to ingest the content of a rubbish dump. Mycotoxins (penitrem A, roquefortine), bacterial toxins (botulinum toxin), ethyl alcohol and salt are most frequent causes of poisoning in canines as a result of garbage ingestion. The clinical course, diagnostic work-up (including toxicological differential diagnosis) and therapeutic approach to intoxication caused by bacterial and fungal toxins have been described in part 1; this part focuses on the consequences of ethanol and salt poisoning.
Key words: garbage, poisoning, dog
Alkohol etylowy
Przyczyną zatrucia jest spożycie produktów, które łatwo ulegają fermentacji. Do zatruć dochodzi częściej w ciepłych miesiącach roku. Zatrucie etanolem jest przeważnie wynikiem zjedzenia przez zwierzęta resztek nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta drożdżowego (np. spodów do pizz, drożdżowych bułek, chleba czy ciast) (17, 25). Zawarte w cieście drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae metabolizują węglowodany, doprowadzając do powstania etanolu oraz dwutlenku węgla. Słodki smak wyrobów piekarniczych i nierzadko atrakcyjny zapach powodują, że psy chętnie zjadają takie produkty. Do zatruć etanolem dochodzi również w wyniku zjedzenia przejrzałych lub gnijących owoców, zwłaszcza jabłek (12).
Po zjedzeniu etanol jest bardzo szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego, a następnie krąży we krwi w postaci niezmienionej albo zmetabolizowanej. Zarówno sam alkohol etylowy, jak i jego metabolity mają zdolność przenikania przez barierę krew–mózg...
Alkohol etylowy oraz aldehyd octowy wykazują docelowo silnie depresyjny (narkotyczny) wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, choć w początkowej fazie zatrucia mogą powodować uwolnienie endogennych opioidów, co zazwyczaj skutkuje pobudzeniem psychomotor...