Zew – epidemiologia wybranych chorób
Charakterystyka psów z objawami gastroenterologicznymi w wybranych lecznicach weterynaryjnych w Polsce
Zespół Ekspertów Weterynaryjnych:
dr n. wet. Anna Małek1
prof. dr hab. Roman Lechowski1
lek. wet. Olga Koczur2
dr n. wet. Magdalena Ostrzeszewicz1
dr n. wet. Dorota Pomorska-Handwerker3
dr hab. Jarosław Popiel, prof. uczelni4
dr n. wet. Agnieszka Cekiera4
dr n. wet. Sylwia Lew-Kojrys5
lek. wet. Magdalena Kraińska6
dr hab. Magdalena Garncarz7
prof. dr hab. Wojciech Niżański8
dr n. wet. Grzegorz Wąsiatycz9
Analizie poddano dane uzyskane na podstawie ankiety internetowej, która została wypełniona przez lekarzy weterynarii specjalizujących się w gastroenterologii. Głównym celem badania była ocena, które choroby związane z układem pokarmowym występują najczęściej.
Dane były zbierane w okresie od marca do lipca 2023 roku, a następnie opracowane przez Instytut Badań Rynku i Opinii Publicznej CEM. Ostateczna analiza dotyczyła historii choroby i objawów klinicznych 90 psów. Dodatkowo zebrano informacje o stosowanej diecie, profilaktyce przeciwpasożytniczej, sposobie, w jaki właściciel trafił do specjalisty, zleconych testach diagnostycznych, a także diecie leczniczej zaleconej po ustaleniu rozpoznania.
Niewiele ponad połowa pacjentów (52,7%) trafiła do specjalisty w wyniku samodzielnej decyzji właściciela o jego poszukiwaniu. Nieznacznie mniejszy odsetek (46,4%) został skierowany na wizytę specjalistyczną przez innego lekarza. Najmniejsza część przypadków (6,4%) to polecenie przez znajomego. Szczegółowe wyniki przedstawiono na ryc. 1.
Wyniki i omówienie
Charakterystyka zwierząt
Do najczęściej konsultowanych ras psów należały mieszańce (28,9%). Kolejne trzy najbardziej reprezentowane rasy to yorkshire terrier, owczarek niemiecki i buldog francuski.
Większość zwierząt stanowiły samce (61,1%). Znaczna część samic była kastrowana (82,9%), natomiast w przypadku samców był to odsetek na poziomie 40%.
W ponad 60% przypadków BCS (kondycja ciała) ocenianych psów był idealny (4-5). Wyłączając grupę psów z prawidłowym BCS, zwierzęta częściej miały niedowagę niż nadwagę (22,2% vs. 15,5%) (ryc. 2).
Wiek
Ponad 50% zwierząt znajdowało się w przedziale wiekowym 1-6 lat, przy czym w grupie tej dominowały zwierzęta w wieku 1-3 lata. Zwierzęta starsze niż siedem lat stanowiły około 40% (ryc. 3).
Żywienie
Podział typów żywienia rozkładał się dość równomiernie. Psy najczęściej były żywione karmą przemysłową suchą – 45,6%, a niewiele poniżej 1/3 otrzymywało specjalistyczną dietę zaleconą wcześniej przez lekarza. Jedynie 2,2% było żywionych dietą BARF. Szczegółowy rodzaj diet przedstawiono na ryc. 4.
W przypadku diet specjalistycznych zaleconych przez lekarza najczęściej pojawiał się Royal Canin Hypoallergenic, Farmina Ultrahypo oraz Hills I/D.
Tryb życia
Tylko 1,1% konsultowanych psów to zwierzęta mieszkające na stałe na zewnątrz, a nie w domu. Natomiast prawie połowa psów śpi z właścicielami w łóżku (48,3%). Niemal dwie trzecie (65,6%) spędza na zewnątrz od 30 minut do 2 godzin, a kolejne 26,7% p...

