BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
W skrócie
Analiza diet opartych na podawaniu surowego mięsa
Cel badania
Pomimo zaleceń wielu przodujących organizacji weterynaryjnych dotyczących zaprzestania stosowania diet opartych na podawaniu surowego mięsa, ich popularność wciąż wzrasta i nie zmniejszają się kontrowersje wokół tego zagadnienia. Brak naukowych dowodów, które wyraźnie pokazałyby wady i zalety takiego sposobu żywienia. Autorzy omawianego artykułu dokonują przeglądu współczesnej literatury na powyższy temat, rozważają przyczyny, dla których te diety są tak popularne, i wskazują na obszary wymagające kolejnych badań.
Omówienie
Komercyjne diety oparte na surowym mięsie są dostępne w różnych postaciach, w tym jako świeże, świeżo zamrożone oraz suszone i zamrożone. Niektóre z nich spełniają wymogi Amerykańskiego Stowarzyszenia Kontroli Żywności (AAFCO), mogą jednak wykazywać bardzo duże różnice w poszczególnych kontrolach jakości. Inne typy diet są przeznaczone do stosowania czasowego lub jako dodatek do karmy i dlatego nie są zbilansowane pod kątem zawartości składników odżywczych.