Żywienie
Właściciele żywią karmą domową lub surowym mięsem? Nie krytykuj ich
Hilal Dogan
Być może nie masz ochoty tego usłyszeć, ale zainteresowanie klientów niekonwencjonalnymi dietami nie maleje. Specjalista żywienia weterynaryjnego zauważa, że czas posłuchać ich argumentów i zacząć z nimi współpracować, zamiast ich uciszać.
Nawet jeśli frustruje cię wieczne borykanie się z nieprawdziwymi informacjami lub dziwnymi pytaniami dotyczącymi diety zadawanymi przez klientów podczas wizyt, wypowiadanie wojny dietom domowym i surowym nie jest dobrym rozwiązaniem, mówi Donna Raditic, DVM, DACVN, CVA. Na ostatnim wykładzie podczas konferencji Fetch dvm360 dr Raditic postanowiła zagłębić się w rozterki dotyczące diety domowej i surowej, z którymi my, praktycy, musimy mierzyć się w codziennej pracy. Wnioski? Nie ma diety idealnej. Rozwiązanie? Znalezienie płaszczyzny porozumienia z klientami i wspólna praca.
Dr Raditic mówi, że lepiej zacząć od podejścia edukacyjnego i postarać się zbudować zaufanie klientów. Diety domowe i surowe i tak będą nadal stosowane.
Zalety i zagrożenia diet domowych
Oto kilka wskazówek, dzięki którym będziesz mógł pomóc klientom chcącym karmić swoje zwierzęta dietą domową.