BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
15/03/2018
Zaburzenia gospodarki mineralnej i towarzyszące im zmiany biochemiczne u krów mogą występować w postaciach bezobjawowych lub jawnych, o różnym stopniu zaawansowania i przebiegu, przy czym objawy kliniczne są bardzo różnorodne i mogą być nieswoiste. Dążenie hodowców do uzyskiwania coraz większej wydajności mlecznej powoduje, że częstość przypadków w porównaniu z poprzednimi latami wzrasta, mimo stałego doskonalenia warunków hodowlanych, żywieniowych i działań profilaktycznych.
Mineral metabolism disturbances in cattle herds. Part I. Magnesium deficiency
The aim of this paper is to present the role of Mg ions in cows and discuss types of magnesium deficiency. The diagnostic availability of biochemical parameters is defined along with the use of treatment methods according to the type and intensity of clinical signs of magnesium metabolism disturbances in cows. A subclinical Ca deficiency as well as Ca-P-Mg disturbances are pivotal problems in appetite disturbances. The diagnosis and possible medications to be used in the treatment and prophylaxis are reviewed.
Key words: magnesium deficiency, cattle, diagnosis and treatment
Zmniejsza się liczba najostrzejszych i najcięższych zmian chorobowych, ale równocześnie notuje się coraz częściej zaburzenia o charakterze przewlekłym lub podklinicznym, przynoszące niejednokrotnie dużo większe straty finansowe. Zaburzenia tego typu występują najczęściej w okresie okołoporodowym, w wysokiej laktacji i podczas intensywnego wzrostu, czyli mogą pojawić się w każdej chwili i zawsze powinniśmy je brać pod uwagę, podejmując leczenie. Występowanie form klinicznych i podklinicznych zaburzeń mineralnych w wymienionych okresach często prowadzi do konieczności usuwania z dalszej hodowli zwierząt o najlepszych parametrach (produkcji mleka, rozrodowych, wzrostu czy opasania).
Jest kationem dominującym w środowisku wewnątrzkomórkowym, pod względem ilościowym ustępuje tylko potasowi, który jest jednocześnie jego antagonistą. W organizmie 70% tego pierwiastka znajduje się w kościach, a 28% w mięśniach. Jego zawartość w płynach zewnątrzkomórkowych jest niska – stężenie magnezu całkowitego w surowicy (osoczu) u bydła określone jest na poziomie 0,74-1,34 mmol/l (1,8-3,2 mg%), z czego około 70% występuje w formie zjonizowanej (14). Średnie stężenie magnezu w płynie mózgowo-rdzeniowym wynosi około 1,55 mmol/l. W organizmach dorosłych przeżuwaczy wchłanianie magnezu wynosi średnio tylko około 27% (5 do 35%) puli dostarczonej, a u cieląt i młodych owiec sięga nawet 52%. Miejscem w przewodzie pokarmowym, w którym magnez ulega intensywnemu przyswajaniu, jest komora żwaczowo-czepcowa oraz księgi, gdzie proces ten przebiega na drodze czynnego transportu, natomiast jelita cienkie nie mają już tak dużego znaczenia w przyswajaniu Mg (2, 11, 14).
Prawidłowe stężenie Mg w treści żwacza to tylko jeden z czynników odgrywających rolę w jego przyswajaniu. Proces ten zależy też między innymi od pH treści żwacza (niskie) oraz zawartości jonów sodu i potasu w paszy (najkorzystniejszy stosunek Na/K to 5 do 1). Nadmiar Mg wydalany jest z ustroju przede wszystkim przez nerki, które są podstawowym regulatorem stężenia Mg++ w organizmie. W diagnostyce laboratoryjnej coraz częściej wykorzystuje się oznaczanie frakcji zjonizowanej Mg, która dokładniej informuje o procesach metabolicznych w ustroju. Technika stosowana przy oznaczaniu tej frakcji z użyciem elektrod jonoselektywnych jest prosta i umożliwia szybsze oraz łatwiejsze uzyskanie danych koniecznych przy prawidłowym postępowaniu terapeutycznym, ale niestety jest droższa od metod standardowych.
Magnez jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania większości enzymów (ponad 300, w tym tak istotnych dla gospodarki energetycznej jak fosfatazy i fosfokinazy) oraz hormonów, a nawet aktywne postacie witamin wymagają jego udziału w czasie ich przemian. Mg ma wpływ na metabolizm białek i reguluje fosforylację oksydacyjną. W nadmiarze stymuluje procesy glukoneogenezy, a przy niedoborze zmniejsza zapasy glikogenu wątrobowego oraz przyspiesza transport dokomórkowy glukozy, dlatego przy diecie wysokoenergetycznej (jaką stosuje się u krów wysoko produkcyjnych) występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W odpowiedniej ilości wraz z jonami Ca wpływa na powstawanie i przewodnictwo bodźców w układzie nerwowym oraz mięśniowo-szkieletowym. Jest niezbędny do wzrostu komórek. Ma także znaczenie w regulacji aktywności pomp sodowo-potasowej i wapniowej (Ca/ATP-aza). Mg wpływa na kształtowanie się procesów odpornościowych (jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie rybosomów, wchodzi w skład ważnego nieswoistego czynnika odpowiedzi immunologicznej – układu properdynowego), spadek jego stężenia w organizmie prowadzi do obniżenia zdolności fagocytarnych komórek żernych. Często uważa się go za czynnik przeciwnowotworowy (1, 3).
Obniżenie zawartości magnezu we krwi (hipomagnezemia) u przeżuwaczy klinicznie może przebiegać w postaci zespołu podobnych objawów określanych mianem tężyczki: oborowej, pastwiskowej, trawiastej (ang. grass tetany), transportowej oraz różniących się od nich objawami tężyczki cieląt i bydła opasowego. Występowanie tężyczki dotyczy najczęściej krów mlecznych, w mniejszym procencie cieląt i w dalszej kolejności bydła opasowego. Dzieje się tak, ponieważ największe zapotrzebowanie na magnez występuje w okresach najintensywniejszej produkcji, czyli w szczycie laktacji i przy intensywnym wzroście, a także podczas ciąży.
Bezpośrednią przyczyną niedoboru jest najczęściej zbyt niska podaż magnezu (zawartość w paszach treściwych poniżej 0,4 mg% suchej masy, a w zielonkach poniżej 0,2 mg%). Powodem są najczęściej słabe gleby (bielicowe, piaszczyste, kwaśne itp.), na których uprawia się rośliny na paszę. Niekorzystny wpływ ma także nieprawidłowe nawożenie użytków zielonych – stosunek K do Mg w paszy większy niż 3 : 1 powoduje obniżenie absorpcji Mg nawet o 50% oraz zwiększenie wydalania Mg z moczem i kałem.
Podobnie niekorzystnie działa stosowanie w nadmiarze substancji azotowych w zabiegach agrotechnicznych. Szybko rosnące rośliny przy dużych opadach i nasłonecznieniu mogą nie zawierać wystarczającej ilości magnezu – taka sytuacja ma najczęściej miejsce na wiosnę lub okresowo w ciągu całego okresu wegetacji (występują wtedy tzw. sezony i lata tężyczkowe). Z drugiej strony spadek temperatury powietrza, deszcze, porywiste wiatry powodują zwiększenie termogenezy u zwierząt, a co za tym idzie – zwiększone zapotrzebowanie na magnez. Stany niedoborowe mają najczęściej miejsce w krótkim okresie po wyjściu krów na pastwisko albo po rozpoczęciu podawania zielonek w oborze, ale także gdy zwierzęta są narażone na ciągły lub długo trwający stres, co może występować w oborach wolnostanowiskowych i przy tworzeniu grup produkcyjnych oraz w trakcie przepędzania zwierząt i w transporcie. Wtedy zapotrzebowanie na magnez jeszcze dodatkowo wzrasta.
Do innych czynników obniżających zdolność wchłaniania magnezu należą procesy zapalne dotyczące przewodu pokarmowego, wzrost pH w komorze żwaczowo-czepcowej, obniżona zawartość włókna surowego w suchej masie dawki pokarmowej (18-20% w dziennej dawce), obniżona zawartość suchej masy, zwiększona zawartość potasu i związków azotowych w karmie oraz niska zawartość sodu. Istotny jest także wiek zwierząt – powyżej 5. roku wzrasta ponad 2,5 razy częstość występowania hipomagnezemii, co wiąże się z pogarszaniem się wydolności narządów i jednoczesnym zwiększeniem zapotrzebowania na enzymy związane z przemianami metabolicznymi. Natomiast niedobory powstające w wyniku zwiększonego wykorzystania magnezu występują we wszystkich procesach ustrojowych, którym towarzyszy nasilony metabolizm (5, 6, 9, 11, 12).
Tężyczka bydła mlecznego może przebiegać w trzech podstawowych postaciach klinicznych: ostrej, podostrej i przewlekłej, oraz w postaci bezobjawowej, która nierozpoznana i nieleczona przeważnie przechodzi w postać przewlekłą. Do najczęściej obserwowanych objawów w postaci ostrej należą: odłączanie się od stada na pastwisku lub odsuwanie się od innych zwierząt w oborze, a także od pracowników obsługujących i od sprzętu udojowego. Występuje wytrzeszcz gałek ocznych, rozszerzenie źrenic, zwiększona wrażliwość zwierząt na działanie bodźców środowiskowych, brak apetytu, ślinotok, przeczulica skóry, skurcze toniczno-kloniczne różnych partii ciała oraz w późniejszym okresie sztywne poruszanie się, sztywność i charakterystyczne ustawienie małżowin usznych, zgrzytanie zębami, szczękościsk, duszność, a następnie zaleganie z zarzuceniem głowy na grzbiet lub na bok. Na skutek skurczów toniczno-klonicznych zwiększa się termogeneza (temperatura wewnętrzna może znacznie przekraczać 40°C). Śmierć zwierząt następuje już nawet po godzinie od początku objawów klinicznych.
W postaci podostrej objawy rozwijają się wolniej, a czynnikiem wyzwalającym jest nagły stres, często spowodowany przez obsługę lub właściciela, nieświadomych sytuacji, w jakiej znajduje się zwierzę. Początkowo jedynym objawem jest zwiększona pobudliwość zwierząt, połączona często ze zmiennym apetytem, a zauważana najczęściej przy zabiegach zoohigienicznych, szczególnie podczas udoju. Po rozwinięciu się objawów na skutek zadziałania czynnika stresowego pojawiają się drżenia włókienkowe poszczególnych partii mięśni szyi, łopatek, kończyn, skurcze kloniczno-toniczne, przewracanie się i zaleganie zwierząt. Występujące trudności w podnoszeniu się zwierząt i poruszaniu (chwiejny chód) są często przyczyną błędnego rozpoznania.
W postaci przewlekłej brak charakterystycznych objawów, mamy natomiast do czynienia z niedowładami kończyn, kulawiznami, spadkiem odporności (zwierzęta często zapadają na inne choroby, nawet takie, które wcześniej w stadzie nie występowały, na przykład zapalenia wymion, macicy, problemy z racicami – zanokcica), spadkiem produkcji i pogorszeniem jakości mleka lub lizawością. W stadzie częściej występują procesy nowotworowe, w tym przypadki białaczki (1, 2, 12).
Rozpoznanie hipomagnezemii opiera się na wywiadzie, szczególnie dotyczącym systemu żywienia i utrzymania zwierząt, objawach klinicznych i oczywiście wynikach badań laboratoryjnych. W postaci ostrej zawartość magnezu w surowicy nie przekracza 1,2 mg%, a w moczu jest to wartość w okolicach zera. We krwi notuje się w tej postaci podwyższone stężenie potasu, obniżoną zawartość wapnia, fosforu i sodu oraz spadek zawartości glukozy.