XIX Kongres Akademii po Dyplomie WETERYNARIA już 15-16.03.2025 r. w Warszawie! Sprawdź program kongresu >
Małe zwierzęta
Ile tłuszczu w diecie psów zaprzęgowych?
lek. wet. mgr inż. zoot. mgr biol. Adam Mirowski
W polskiej literaturze weterynaryjnej jest stosunkowo mało publikacji dotyczących żywienia psów sportowych, mimo że żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na osiągane wyniki. Układanie dawki pokarmowej dla psa sportowego należy zaczynać od doboru odpowiednich źródeł energii. W artykule omówiono znaczenie tłuszczu jako źródła energii w diecie psów zaprzęgowych wykonujących długotrwały wysiłek fizyczny.
SUMMARY
How much fat in sled dog diet?
There is a shortage of articles about the nutritional requirements of exercising dogs in the Polish literature, even though nutrition is one of the most important factors influencing sports performance. Selection of appropriate sources of energy is crucial to improving performance of racing dogs. Fatty acids are the main energy substrate in dogs subjected to prolonged strenuous exercise. This article describes the importance of fat as a nutrient for energy metabolism in racing endurance sled dogs.
Key words: veterinary nutrition, sled dog, energy, fat
Żywienie psów sportowych zależy w dużym stopniu od rodzaju wysiłku fizycznego. Psy zaprzęgowe mogą pokonywać długie dystanse, nierzadko w trudnych warunkach pogodowych. Potrzeby żywieniowe takich psów różnią się od potrzeb żywieniowych innych psów sportowych. Różnice wynikają przede wszystkim z charakteru przemian energetycznych zachodzących w trakcie biegu. Pierwszoplanową rolę w żywieniu psów zaprzęgowych wykonujących długotrwały wysiłek fizyczny odgrywa tłuszcz.
Korzystny wpływ podawania dużej ilości tłuszczu na psy zaprzęgowe poddawane długotrwałemu wysiłkowi został udowodniony już w latach 70. ubiegłego wieku. Przeprowadzono badania, w których psy przez pół roku były żywione trzema rodzajami karm różniących się zawartością tłuszczu, białka i węglowodanów. Tłuszcz dostarczał 61, 45 lub 34% energii. Podawanie dużych ilości tłuszczu przy jednoczesnym braku węglowodanów w karmie nie wywarło negatywnego wpływu na organizm. Zastosowanie karm o wyższej zawartości tłuszczu spowodowało wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Z czasem stężenie uległo obniżeniu, lecz ponownie wzrosło po zmniejszeniu wysiłku. W surowicy krwi psów żywionych karmą o najwyższej zawartości tłuszczu wykryto wyższe stężenia albumin, wapnia, magnezu i wolnych kwasów tłuszczowych w okresie sezonu wyścigowego (6).
Karma wysokotłuszczowa sprzyja adaptacji do zwiększonego wykorzystania tłuszczu w trakcie wysiłku fizycznego. Może to mieć korzystny wpływ na zdolność do pokonywania dużych odległości, gdy organizm czerpie energię głównie z utleniania kwasów tłusz...