BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
13/03/2018
W ostatnich czasach wzrasta zainteresowanie dyscyplinami sportu z udziałem psów. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na osiągane wyniki sportowe jest żywienie. Niezmiernie istotne jest uzupełnianie związków, które w naturalnych pokarmach występują w zbyt małych stężeniach, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie nie tylko chartów wyścigowych i psów zaprzęgowych, ale także psów trenujących agility. Szczególną uwagę należy zwrócić na glutaminę, kreatynę, kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy (HMB), wolne aminokwasy, L-karnitynę, kwas alfa-liponowy oraz związki chondroprotekcyjne.
Sporting dog nutrition. Part IV. Dietary supplements
Dog sports have become increasingly popular over the last few years. Feeding is one of the most important factors influencing sports results. Dietary supplementation of nutrients which are not present in sufficient amounts in natural foods is important and beneficial not only for racing greyhounds and sled dogs, but also for agility dogs. Special attention should be given to glutamine, creatine, beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB), free amino acids, L-carnitine, alpha-lipoic acid, and chondroprotective agents.
Key words: veterinary nutrition, sporting dogs, racing greyhounds, sled dogs, agility, glutamine, creatine, HMB, free amino acids, L-carnitine, alpha-lipoic acid, chondroprotective agents
Ważnym składnikiem odżywczym, którego dodawanie może pozytywnie wpływać na osiągane wyniki sportowe, jest glutamina. Jest to związek popularny wśród sportowców (10). Wchodzi również w skład niektórych preparatów przeznaczonych dla psów. Stosowanie dodatków glutaminy należy rozważyć w żywieniu psów sportowych, gdyż w stanach nasilonego katabolizmu dochodzi do wzrostu zapotrzebowania na ten związek. Korzystne oddziaływanie glutaminy na organizm poddawany dużemu wysiłkowi fizycznemu wynika z faktu, że uczestniczy ona w magazynowaniu i transporcie azotu. Reguluje także gospodarkę węglowodanową. Podawanie glutaminy psom sportowym może zapobiegać obniżeniu stężenia glukozy we krwi podczas wysiłku. Powoduje zwiększone uwalnianie glukozy z wątroby i stymuluje jej wykorzystanie przez mięśnie szkieletowe (15). Więcej informacji na temat glutaminy można znaleźć w artykule „Glutamina w dietetyce weterynaryjnej” – MW 3/2011 (25).
Kreatyna jest powszechnie stosowana jako uzupełnienie diety osób aktywnych fizycznie. Cieszy się dużą popularnością wśród sportowców zarówno w krajach wysoko rozwiniętych (10, 14, 22), jak i rozwijających się (5). Z badań ankietowych przeprowadzonych wśród młodzieży ćwiczącej w siłowniach na terenie Krakowa i okolic wynika, że najczęściej stosowanym dodatkiem pokarmowym jest właśnie kreatyna (2). W naturalnych pokarmach związek ten w największych ilościach występuje w mięsie. Należy zwrócić uwagę na fakt, że zawartość kreatyny w mięsie ulega znacznemu obniżeniu na skutek gotowania, a jej koncentracja w karmach komercyjnych często jest niewystarczająca do zaspokojenia potrzeb psów poddawanych dużemu wysiłkowi fizycznemu (12). Dlatego w żywieniu psów sportowych należy rozważyć uzupełnianie tego związku (23). Stosowanie suplementów zawierających kreatynę może spowodować poprawę siły mięśni szkieletowych i zwiększenie beztłuszczowej masy ciała. Może także przyspieszać regenerację mięśni po ćwiczeniach. Więcej informacji na temat kreatyny można znaleźć w artykule „Kreatyna w dietetyce weterynaryjnej” – MW 8/2010 (24).
Ryc. 1. Wyczerpujący wysiłek fizyczny stanowi duże obciążenie dla całego organizmu. Dlatego niezmiernie ważne jest dodawanie związków, które w naturalnych pokarmach występują w zbyt małych stężeniach, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie psów sportowych. Psy zaprzęgowe w trakcie zawodów.
Składnikiem odżywczym, który może pozytywnie wpływać na organizm poddawany wyczerpującemu treningowi sportowemu, jest również kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy (HMB). Korzyści wynikające ze spożywania tego związku sprawiają, że jest on popularnym dodatkiem stosowanym w żywieniu człowieka. Wśród młodzieży ćwiczącej w siłowniach na terenie Krakowa i okolic jedynie kreatyna jest częściej używanym dodatkiem pokarmowym (2). HMB znalazł uznanie także wśród biegaczy średnio- i długodystansowych, którzy reprezentowali Polskę na arenach międzynarodowych w latach 2004-2005 (4). W badaniach przeprowadzonych na ludziach wykazano, że związek ten ogranicza proteolizę białek mięśniowych indukowaną wysiłkiem fizycznym (26). Zmniejsza ponadto powysiłkowe uszkodzenie mięśni szkieletowych. Pobudza wzrost beztłuszczowej masy ciała i jednoczesne obniżenie zawartości tkanki tłuszczowej u osób wykonujących ćwiczenia fizyczne. Wpływa również korzystnie na siłę mięśni (16, 21, 26, 28). Należy zwrócić uwagę na fakt, że wzrost beztłuszczowej masy ciała i siły mięśni jest większy u osób przyjmujących HMB razem z kreatyną niż u osób spożywających tylko jeden z tych związków (16). Obiecujące wyniki uzyskano też w badaniach przeprowadzonych na koniach (3). Niestety HMB nie jest powszechnie stosowany w żywieniu psów. Wynika to w głównej mierze z niedostatecznego rozpowszechnienia informacji na jego temat, między innymi w czasopismach branżowych. Na rynku dostępne są suplementy zawierające HMB, które są przeznaczone między innymi dla psów poddanych wyczerpującemu wysiłkowi fizycznemu. Dodatki w postaci proszku zawierają, w zależności od masy preparatu, 10 lub 20% soli wapniowej kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasłowego. W ich skład wchodzi również D-glukoza krystaliczna. Preparat najlepiej jest wymieszać z podawanym pokarmem. Dostępny jest także preparat w postaci kapsułek. Wskazane jest, żeby preparaty zawierające HMB były częściej wykorzystywane w żywieniu psów sportowych.
Ryc. 2. W żywieniu psów sportowych szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią podaż glutaminy, kreatyny, kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasłowego (HMB), wolnych aminokwasów, L-karnityny, kwasu alfa-liponowego oraz związków chondroprotekcyjnych. Rozsądne stosowanie dodatków zawierających te składniki może korzystnie wpływać na osiągane wyniki. Pies podczas szkolenia w Sekcji Agility Psi Sport ZKwP O. Płock.
W żywieniu psów sportowych należy rozważyć stosowanie preparatów zawierających wolne aminokwasy, które pozytywnie wpływają na metabolizm azotowy. Podawanie aminokwasów przed i w trakcie ćwiczeń hamuje degradację białek indukowaną wysiłkiem fizycznym. W celu zwiększenia pożądanego efektu stosowania aminokwasów korzystnie jest łączyć je razem z łatwo przyswajalnymi węglowodanami (11). Po treningu powinno się dążyć do jak najszybszego pobudzenia procesów anabolicznych. Można to osiągnąć właśnie dzięki dodatkom zawierającym aminokwasy i łatwo przyswajalne węglowodany. Kluczowe znaczenie ma czas podania tych suplementów. Zwlekanie z ich zastosowaniem po zakończeniu ćwiczeń negatywnie wpływa na syntezę białek mięśniowych (27). Szczególną uwagę należy zwrócić na aminokwasy rozgałęzione (ang. branched-chain amino acids, BCAAs), do których należą walina, leucyna i izoleucyna. BCAA cieszą się dużą popularnością wśród sportowców. Preparaty zawierające BCAA były jednymi z suplementów najczęściej używanych przez biegaczy średnio- i długodystansowych, którzy reprezentowali Polskę na arenach międzynarodowych w latach 2004-2005 (4). Pozytywne oddziaływanie tych aminokwasów na metabolizm tkanki mięśniowej można wykorzystać również w żywieniu psów poddawanych wysiłkowi fizycznemu (33). Ich uzupełnianie może korzystnie wpływać także na zdolności kognitywne u starszych psów trenujących agility. Z badań przeprowadzonych przez Fretwella i współpracowników (9) wynika, że starsze psy otrzymujące mieszaninę waliny (40%), leucyny (35%) i izoleucyny (25%) w połączeniu z węglowodanami popełniają mniej błędów w trakcie pokonywania toru przeszkód niż osobniki nieotrzymujące tego suplementu (9).
Składnikiem odżywczym, który występuje w wielu suplementach przeznaczonych dla psów sportowych, jest L-karnityna. Duże znaczenie L-karnityny dla organizmu wynika między innymi z jej udziału w procesie beta-oksydacji kwasów tłuszczowych. Związek ten jest syntetyzowany z lizyny i metioniny. Szacuje się, że psy wytwarzają od 2,9 do 28 µmol karnityny/kg m.c. dziennie (29). Synteza endogenna może jednak nie zaspokajać zwiększonego zapotrzebowania psów sportowych, dlatego należy rozważyć stosowanie odpowiednich preparatów. L-karnityna może ograniczać zmniejszanie się zawartości ATP i zwiększanie się zawartości kwasu mlekowego w pracujących mięśniach szkieletowych (17). Może także korzystnie oddziaływać na siłę mięśniową (6, 7). Wykazano ponadto, że charty wyścigowe otrzymujące przez sześć tygodni dodatek L-karnityny w dawce dziennej wynoszącej 100 mg/kg m.c. charakteryzują się zwiększonym hematokrytem i zmniejszonym powysiłkowym uszkodzeniem mięśni szkieletowych (8).
Również kwas alfa-liponowy może być użyteczny w żywieniu psów sportowych. Związek ten inaktywuje wolne rodniki tlenowe, regeneruje inne niskocząsteczkowe antyoksydanty i wiąże jony metali. Jako kofaktor niektórych enzymów mitochondrialnych wpływa na poprawę funkcjonowania mitochondriów (30, 31). W badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano, że podawanie tego związku powoduje wzrost stężenia całkowitego glutationu w wątrobie i we krwi. Zapobiega ponadto indukowanemu wysiłkiem fizycznym obniżeniu się aktywności transferazy S-glutationowej w komórkach mięśnia sercowego, a także ogranicza peroksydację lipidów w wątrobie, sercu i mięśniach szkieletowych (18).
Zmniejszenie stresu oksydacyjnego w wyniku uzupełniania kwasu alfa-liponowego można zaobserwować również u koni. Związek ten chroni przed wzrostem zawartości reaktywnych form tlenu w pracujących mięśniach szkieletowych. Zwiększa ponadto stężenie całkowitego glutationu w mięśniach w okresie międzytreningowym oraz wpływa na wzrost aktywności reduktazy glutationowej. W efekcie tego u koni otrzymujących dodatek kwasu alfa-liponowego dochodzi do obniżenia powysiłkowego stężenia produktów peroksydacji lipidów we krwi i w mięśniach szkieletowych (20). W badaniach przeprowadzonych na koniach poddawanych wysiłkowi fizycznemu wykazano również, że suplementacja kwasu alfa-liponowego pobudza w mięśniach szkieletowych ekspresję białek szoku cieplnego (ang. heat shock proteins, HSPs), które chronią komórki przed szkodliwym działaniem czynników stresowych, związanych między innymi z wyczerpującym wysiłkiem. U koni tych obserwuje się także ograniczenie wzrostu stężenia kwasu mlekowego we krwi, spowodowanego treningiem (19). Uzupełnianie dawki pokarmowej kwasem alfa-liponowym może również wpływać na metabolizm związków wysokoenergetycznych. W badaniach przeprowadzonych na ludziach zaobserwowano, że zastosowanie dodatku kwasu alfa-liponowego nasila wzrost zawartości fosfokreatyny w mięśniach szkieletowych u osób przyjmujących monohydrat kreatyny (1).
Przedstawiając korzyści płynące z używania kwasu alfa-liponowego, nie można jednocześnie nie zwrócić uwagi na ewentualne efekty niepożądane. Jak wynika z badań przeprowadzonych na szczurach, długotrwałe podawanie kwasu alfa-liponowego w połączeniu z witaminą E może spowodować zahamowanie wzrostu biogenezy mitochondriów w komórkach mięśniowych, który jest wyrazem adaptacji mięśni do zwiększonego wysiłku (32).
Wyczerpujący wysiłek fizyczny stanowi duże obciążenie dla stawów. Z tego względu w żywieniu psów sportowych korzystne może być podawanie związków chondroprotekcyjnych, zwłaszcza glukozaminy i siarczanu chondroityny (13). Glukozamina uczestniczy w syntezie glikozaminoglikanów, spośród których kluczowe znaczenie ma właśnie siarczan chondroityny stanowiący jeden z najważniejszych składników macierzy międzykomórkowej chrząstki stawowej. Podawanie dodatków pokarmowych zawierających te związki może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie stawów. W skład wielu preparatów chondroprotekcyjnych dla psów sportowych, oprócz glukozaminy i siarczanu chondroityny, wchodzą między innymi metylosulfonylometan, kwas hialuronowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas askorbinowy i mangan.